BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU
Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın
Günlük şube çalışma prosedürleri arasında bir de zırhlı kıymet nakli uygulaması bulunmaktadır. CIT ekipleri, şubeye para veya kıymet nakli, Şubeden para veya kıymet nakli ya da ATM operasyonu için şubenize gelebilirler.
Ülkemizde bu hizmet ya bankaların kendi kadrolarında yer alan araç ve güvenlik görevlilerince ya da işi yüklenici firmaya taşere etmek yöntemi ile gerçekleştirilir. Yurt dışında farklılık arz etse de ülkemizde bir CIT ekibi genelde iki kişiden oluşur. Bunlardan birisi aynı zamanda araç şoförlüğü de yapan tahsildar ve kıymet naklinin güzergah üzerinde veya kaldırım geçişinde güvenliğini sağlayan güvenlik görevlisidir. Bazı görevliler sadece tabanca taşırken, bazı ekiplerde otomatik saldırı silahları da bulunabilir. bu durum bölgenin risklerine göre değişir.
Kurumunuzun kendi kadrosunda bulunan bir CIT ekibi kıymet naklini gerçekleştiriyor ise, özellikle kaldırım geçişi esnasında ve araç gelmeden uygun bir park alanı ayarlama bağlamında size de görev düşebilir. Kaldırım geçişi, yani araçtan şubeye ya da şubeden araca yaya kıymet nakli esnasında nakil güvenliğine bir üçüncü kişi olarak destek verebilirsiniz.
Aracın geleceğini haber aldığınızda, şube dışını kontrol etmeniz ve herhangi bir şüpheli kişi, araç, paket ya da durum olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer riskli bir durum tespit edecek olursanız, ekipten gelmemesini veya geliş saatlerini değiştirmelerini talep edebilirsiniz.
Yüklenici bir firma tarafından CIT süreci gerçekleştiriliyorsa, sürece dahil olma zorunluluğunuz yoktur. Bu durumda kıymet nakli gerçekleşene ve imzalar atılana kadar kıymet sorumluluğu yüklenici firma üzerindedir. Nakil anı ya da öncesinde bu ekibe destek olup olmamak sizin kararınızdır veya amirlerinizin tercihine bağlıdır.
Daha önce, risk analizi konusunda da belirtmiş olduğumuz gibi, ülkemiz istatistiklerinde zırhlı araçlara silahlı saldırı gerçekleştirmek yolu ile aracı soymaya kalkma girişimi pek fazla yoktur. Tam otomatik saldırı silahlarına ulaşma zorluğu da buna neden olan etmenlerden birisidir.
Bu bağlamda zırhlı kıymet nakli süreçlerinde ülkemiz için geçerli en riskli an, araçtan şubeye ya da şubeden araca, bir başka deyişle güvenli bir bölgeden diğer bir bölgeye geçiş anıdır. ‘’Kaldırım Geçişi’’ olarak adlandırılan bu süreçte, kıymet ve personeller iki güvenli bölge arasında en güvensiz anını yaşanmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı, aracın duracağı lokasyonda, şube güvenlik görevlisinin bir ön kontrol yapıp civardaki şüpheli belirtileri tespit etmeye çalışması, CIT ekibi ve kıymet için daha güvenli bir ortam yaratacaktır. Daha önce, saldırı öncesi mutlaka plan, plan için de gözlem yapılmalıdır demiştik. İşte bu gözlem esnasında sizin her kıymet nakli öncesi kontrol gerçekleştirdiğinizin görülmesi, oldukça yüksek bir caydırıcılık sağlayacaktır zaten.
Nakil işlemi kendi kurum personellerinizce yapılıyor ise, nakil güvenlik sürecine destek olmanız ve riski paylaşmanız gerekir. Bu durumda uygulanacak en uygun prosedür, Zırhlı aracın ulaşmadan birkaç dakika önce şube güvenlik görevlisini aramasıdır. Bu bilgi üzerine şube görevlisi hızlı bir dış mekan kontrolü yapmalı ve müsaitse araç için park yeri ayarlamalıdır. Araç geldiğinde, araç personeli, mekanı kontrol etmiş olması gereken şube güvenlik görevlisinden ‘’Temiz’’ onayı ya da işareti almadan araçtan inmemelidir. Araç yanaştığında. Şube güvenlik görevlisi dışarıda bekler durumda değil ise, nakil personelleri kapıyı açmadan beklemeli ve şube görevlisini geldiklerine dair bilgilendirmelidir. Temiz onayı alınmadan nakil gerçekleştirilmemelidir.