BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU
Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın
Bir önceki slaytta izlediğiniz tür olaylar, güvenlik baskısı ve kontrolünün az olduğu, para değiş tokuşu yapılan alanlarda sıkça karşılaşılabilecek sahnelerdendir. Yaşanabilecek bu tür olayların ne sıklıkla sizin şubenizde oluşabileceği risk analizi ile öngörülebilecek bir unsurdur.
Risk analiz yöntemleri konusunda bahsedildiği gibi, kozmopolit bölgeler ve şubenin bulunduğu şehrin ya da semtin biotik düzeyindeki düşüklük ve sosyokültürel zayıflık, şubenin bulunduğu mahaldeki genel gelir ortalaması, eğitim seviyesi gibi unsurlar bu riskin olabilirliğini arttırır veya azaltır.
Şu meşhur ‘’Adana Adliyesi Haberleri’’ni hepimiz hatırlarız.
Meydana gelen bu tür olaylar, güvenlik görevlisinin bir şekilde müdahale etmesi gereken olaylar olarak karşımıza çıkacaktır. Bir tür ‘’Kriz Yönetimi’’ olarak adlandırılabilecek bu tür anlarda başarı aşağıda listelenen bazı niteliklere sahip olmayı gerektirir.
1.Soğukkanlılık,
2.Dürtüsel hareket etmeme becerisi
3.İletişim Becerileri
4.İkna Becerileri
5.Sakinleştirici beden dili kullanabilme becerisi
6.Prosedürlere Hakimiyet
7.Özellikle yetkilerimiz ile ilgili Mesleki bilgi
8.İnisiyatif kullanabilme becerisi.
Aslında son maddede belirtilen ‘’İnisiyatif Kullanabilme Becerisi’’ yukarıda listelenen tüm bilgi ve beceriye iyi hakim olmak sonucunda kendiliğinden oluşacak bir niteliktir. İnisiyatif kullanabilme becerisi özellikle tek başlarına göre yapan ve acil durumlarda bir üste danışma şansından uzak Banka Şube Güvenlik Görevlileri için en faydalı niteliktir.
Müşteriler arasında oluşan bu tür kriz ortamlarında güvenlik görevlisinin üzerine düşen mümkün olduğunca tarafsız davranarak tarafları yatıştırmaya çalışmak ve mümkünse şube dışına çıkmalarını sağlamaktır. Şube dışına çıktıktan sonra ne yapacakları bizi pek de ilgilendiren bir konu değildir. Aynı Şekilde dışarıda ya da giriş sırasında yaşanan sorun ve kavgalarla ilgili olarak da herhangi bir müdahale zorunluluğunuz yoktur. Durumun ciddiyetine göre genel kolluk güçlerine bilgi geçebilirsiniz.
Şube içinde meydana gelen olaylarda kriz yönetimi yöntemleri, ‘’Kurumsal Alanlarda İletişim’’ adındaki eğitimin ikinci bölümünde ve ‘’beden Dili’’ dersinde ayrıntılı olarak açıklanacaktır.