top of page
SAYFA NUMARALARI ve KONULAR
Resim1.png
ŞOK VE PANİK

BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU

collegium.png
sunu%20bannerhg_edited.png

2. DERS 9 SAYFA

BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ

SINAV  İÇİN VİDEO BİTTİĞİNDE AŞAĞIDAN NUMARA SEÇİNİZ

PLUSECON

H.R. & Security Consultancy

Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın

RUTİN DURUM / BEKLEME PROSEDÜRLERİ

Rutinde ‘’Bekleme’’ tabiri, güvenlik işinde güvenlik görevlisi veya sistemin her hangi bir tehdide maruz durumda olmadığı, günlük çalışma ortamının sürdüğü anlarda güvenlik görevlisinin çalışma prosedürü ve şeklini açıklar.

Rutin çalışma demişken Rutinden acil duruma geçiş aşamalarından bahsetmek gerekir. Rutindeki bir güvenlik görevlisi bekleme pozisyonundadır ve herhangi bir tehdit için hazır durumda değildir. Bu pozizyonda iken, çok ani meydana gelen bir acil durumda başarı şansı çok düşüktür. Herhangi bir garip ya da şüpheli durumun fark edilmesi onu hazırlık aşamasına sokar. Bu durumda artık görevli rutinde değildir ve olası bir acil durum için kendisini hazırlamıştır.

Belirttiğimiz gibi tam rutin pozisyonunda iken meydana gelen ani bir acil durumda, kişilerin doğrudan acil duruma geçişleri imkansıza yakın derecede zordur. Bu da, etkili bir tepki vermek yerine, sırası ile şok ve panik aşamalarının yaşanmasına ve başarısız ya da yanlış tepki verilmesine sebebiyet verir.

Şok, ani bir durumla beklenmedik bir anda karşılaşılması durumunda verilen ilk tepkidir. Daha doğru bir söylemle tepkisizliktir. Bu durumda şahıs genelde hiçbir şey düşünemez ve tepki veremez. Bir anlamda kitlenip kalma durumudur. Şok durumunun süresi kişiden kişiye değişebilir. Kimisi birkaç dakikada kendisini toplayıp tepki  verebilirken, kimisi günler ya da aylarca bu durumda kalabilir.

Sok durumunu genelde panik durumu takip eder. Panik ise şokun tam tersine çok hızlı bir biçimde ve çok fazla şeyi aynı anda yapma çalışmasıdır. Bu da bizdeki tabir ile elin ayağın dolaşması durumudur. Sonuç olarak ne şok ne de panik anında mantıklı ve efektif bir karşılık vermiyoruz demektir. Hatta, panik öyle bir durumdur ki, yarattığı sonuçlar olayın kendisinin sonuçlarından daha yıkıcı olabilir.

Şok ve panik aşamalarına girmeden acil durumu karşılayabilmek, tam bir rutinde değil de hazırlık aşamasında olmakla mümkündür. Ancak sürekli bu aşamada da olmak mümkün değildir bir insan için. O halde, bizi bu aşamaya ne getirir. Cevap, şüpheli belirtilerdir. Herhangi şüpheli, garip, olağandışı bir durumun fark edilmesi insanların bir anda hazırlık aşamasına geçmesine sebebiyet verir. Hazırlık aşamasında iken karşılaştığımız ani duruma tepki vermek ise daha kolaydır.

Çoğu kişi güvenlik görevlilerine, hiçbir şey yapmayan ve boş boş vakit geçiren çalışanlar gözüyle bakar ve bazen onlara yapılan yatırım göze bile batabilir. Ancak, belirttiğimiz konuda düşünürsek, olay öncesi şüpheli belirtiyi görüp olay anında etkin tepki vermelerini beklediğimiz güvenlik görevlilerinin, işte tamda bu şekilde çalışması gerekir. Gözlerimiz sürekli belirti ararken başka işlerle uğraşılmamalıdır. Bu arada, başka hiçbir iş yapmamalıdır belirlemesine, sosyal medyada gezinmek de dahildir!!

bottom of page