BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU
Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın
Sıradaki konumuz acil durum prosedürleri ile ilgili. Rutin ve Acil prosedürleri arasındaki farkı daha önce öğrenmiştik ve aslında Acil durum prosedürleri için ne yaparsak yapalım, sürpriz avantajının rakibin elinde olması nedeni ile tam olarak hazır olamayacağımızı görmüştük. Bu sebeple şüpheli belirtiyi önceden tespit edebilmek için sürekli olarak hazırlık aşamasında olamasak da en azından Rutin ve hazırlık aşaması arasında bir yerlerde olmanın öneminden bahsetmiştik. Özetle yan resimdeki gibi çalışırsak acilde başımıza ne geleceğini tahmin edin.
‘’Acil durum’’ belirlemesi şu şekilde yapılabilir.
Genelde bizden kaynaklanmayan, ani olarak ve beklenmedik anlarda ortaya çıkan, ummadığımız ya da tahmin etmediğimizden dolayı olmasını beklemediğimiz ya da olma ihtimali hakkında hiçbir fikrimizin olmadığı, bu sebeple de genelde hazırlıksız yakalandığımız, ve özellikle de, sonucunda zarar görme ya da zarara uğrama ihtimalimizin yüksek olduğu her türlü olay ya da durumdur.
Rutin çalışma prosedürleri son derece net ve detaylı bir şekilde hazırlanabilir. Acil durumların farkı ise, her ne kadar bu tür bir riski öngörüp hazırlık yapmış ya da eğitimini almış olsak da çok büyük bir netlikle hazırlanamamalarıdır.
Şöyle bir örnek verirsek daha iyi anlaşılır. Mesela şubemizde soygun riskimiz var ve bu risk ile ilgili ve meydana gelirse ne yapacağımıza dair prosedür hazırladık. Bu prosedür sadece genel maddeler içerebilir. Dememiz o ki, mesela, bankamızı bir kişi soymaya kalkarsa ne yaparız, ya iki kişi gelirse ne yapılmalı? Tabanca taşıyorsa ne yapalım otomatik silahlı ise ne yapalım? Soyguncu amatör gibiyse hangi prosedürü uygulayalım, profesyonel gibi duruyorsa hangisini. Vesaire.
Gördüğümüz gibi acil durum senaryolarının derecelendirilmesi sınırsızdır ve her birine göre ayrı prosedür yazamayız. dolayısı ile ACİL DURUM prosedürlerimiz genel olmalıdır.