BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU
Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın
Şubelerinizde yaşanabilecek bir diğer risk faktörü, silahsız ve dikkat dağıtma yöntemi ya da dikkatin dağınık olduğu anlarda gerçekleştirilebilecek olan, tırnakçılık, dolandırıcılık, kapkaç, yankesicilik, sahte kıymetli evrak, sahte para v.s. Gibi durumlardır.
5188 sayılı özel güvenlik yasası sizlere, suçüstü durumlarında bu kişileri yakalama ve polis müdahale edene kadar özgürlüğünü kısıtlama yetkisini tanır. Ancak asli görevimizin olayın oluşmasını engellemek olduğu unutulmamalıdır. Dolayısı ile kişileri caydırma ve vaz geçirme opsiyonumuz var ise, bunun uygulanması, şube içinde arbede çıkmasına neden olmaktan çok daha tercih edilebilir bir durumdur.
Özelikle gişelerde sahtekarlık ve sahte kıymetli evrak kullanan kişilerle ilgili olarak, sivil şube personelleri ile ilgili aranızda şifreli bir iletişimin bulunması gerekir.
Böyle bir durumda mesajı alan güvenlik görevlisin polisi arayıp durumdan haberdar ederken, polis gelene kadar şahısların, işlem süresi bahane edilerek, bilgi beklendiği, kıymet nakli beklendiği, ya da daha ileri saatli sıra numarası verilmek gibi yöntemlerle, oyalanması daha garantili bir süreçtir. Üzerinde herhangi bir silah taşıyıp taşımadığını bilmediğiniz bir kişiye kendi başınıza müdahaleden kaçınılması gerekir.
Bu tür konularda başarı sadece sizden beklenen bir çaba değildir. Hangi ofis ya da veznede ne tür bir işlemin gerçekleştiğini bilmeniz ve takip etmeniz de mümkün değildir. Bu sebeple her bir personelin belli bir risk ve güvenlik bilincine sahip olması gerekir. Kurumsal eğitimler yok ise, bu bilinci onlara vermesi gereken kişi sizsiniz demektir. Personeller tırnakçılık ya da dolandırıcılık gibi riskler ve bunlara karşı alınacak önlemler hakkında bilgi sahibi olmak kadar, meydana gelmesi durumunda nasıl davranacaklarını bilmelidirler. Meydana gelmekte olan ve diğer kişilerin duymaması gereken durumlarla ilgili olarak, her bir risk faktörü için, diğer kişilerin duyduğunda fark etmeyecekleri, ancak sizin hemen algılayacağınız bir şifreli iletişim sistemi oluşturmanız ve bunu personellerle paylaşmanız gerekir.
Teknolojiyi kullanma anlamında bakarsak, bu sessiz ve şifreli iletişim bazı yöntem ya da ekipmanlarla da gerçekleştirilebilir.
Örneğin:
1.Vezne ya da ofis bilgisayarlarından güvenlik görevlisi cep telefonu ya da masa bilgisayarına anlık mesaj göndermek
2.Bir masa altı sessiz alarm düğmesi ile güvenlik görevlisine sessiz mesaj ulaştırmak
3.Sıramatik ana ekranına normalde hiç kullanılmayan bir numara yansıtmak,
Ve benzeri gibi yöntemler, güvenlik müdürlüğünün de olayı ve kurumun maddi desteği ile oluşturulabilir.
Bu risk faktörüne karşı etkin önleyici tedbirler aşağıdaki gibidir;
1.Müşterilerin giriş yapmaması gereken alanlar kesinlikle sınırlandırılmalıdır ve bu alanların girişleri mutlaka kilit altında tutulmalıdır.
2.Müşterilerin giriş yapabileceği ofislerde kıymet bulundurulmamalıdır.
3.Gişelerin dış tarafından içeri uzanılması riskine karşı erişilebilir alanlara kıymet bırakılmamalıdır ve kıymet kilitli bir çekmece ya da kasaya kaldırılmadan mola veya herhangi bir amaçla masa terk edilmemelidir.
4.Zırhlı kıymet nakli öncesi kasadan banka içine kıymet çıkarılması ve bir müddet beklenmesi durumu var ise bu mutlaka güvenlik görevlisine haber verilmelidir.
5.Güvenlik görevlisine bilgi verilmeden ATM yüklemesi yapılmamalıdır.
6.Sadece kıymet naklinde görevli tahsildar şoförler ATM yüklemesi yapabilir. Ne zırhlı araç ne de şube güvenliği bu yüklemeyi yapamaz. Şubeden doğrudan yükleme yapılacaksa bunu güvenlik görevlisi eşliğinde sivil bir personel yapmalıdır.