

BANKA ŞUBE GÜVENLİĞİ KURSU

Videoyu başlatmak için üstündeki oka tıklayın
Daha önce, risk analizi konusunda da belirtmiş olduğumuz gibi, ülkemiz istatistiklerinde zırhlı araçlara silahlı saldırı gerçekleştirmek yolu ile aracı soymaya kalkma girişimi pek fazla yoktur. Tam otomatik saldırı silahlarına ulaşma zorluğu da buna neden olan etmenlerden birisidir.
Bu bağlamda zırhlı kıymet nakli süreçlerinde ülkemiz için geçerli en riskli an, araçtan şubeye ya da şubeden araca, bir başka deyişle güvenli bir bölgeden diğer bir bölgeye geçiş anıdır. ‘’Kaldırım Geçişi’’ olarak adlandırılan bu süreçte, kıymet ve personeller iki güvenli bölge arasında en güvensiz anını yaşanmaktadır.
Bu sebeplerden dolayı, aracın duracağı lokasyonda, şube güvenlik görevlisinin bir ön kontrol yapıp civardaki şüpheli belirtileri tespit etmeye çalışması, CIT ekibi ve kıymet için daha güvenli bir ortam yaratacaktır. Daha önce, saldırı öncesi mutlaka plan, plan için de gözlem yapılmalıdır demiştik. İşte bu gözlem esnasında sizin her kıymet nakli öncesi kontrol gerçekleştirdiğinizin görülmesi, oldukça yüksek bir caydırıcılık sağlayacaktır zaten.
Kurumunuzun kendi kadrosunda bulunan bir CIT ekibi kıymet naklini gerçekleştiriyor ise, özellikle kaldırım geçişi esnasında ve araç gelmeden uygun bir park alanı ayarlama bağlamında size de görev düşebilir. Kaldırım geçişi, yani araçtan şubeye ya da şubeden araca yaya kıymet nakli esnasında nakil güvenliğine bir üçüncü kişi olarak destek verebilirsiniz.
Aracın geleceğini haber aldığınızda, şube dışını kontrol etmeniz ve herhangi bir şüpheli kişi, araç, paket ya da durum olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer riskli bir durum tespit edecek olursanız, ekipten gelmemesini veya geliş saatlerini değiştirmelerini talep edebilirsiniz.
Nakil işlemi kendi kurum personellerinizce yapılıyor ise, nakil güvenlik sürecine destek olmanız ve riski paylaşmanız gerekir. Bu durumda uygulanacak en uygun prosedür, Zırhlı aracın ulaşmadan birkaç dakika önce şube güvenlik görevlisini aramasıdır. Bu bilgi üzerine şube görevlisi hızlı bir dış mekan kontrolü yapmalı ve müsaitse araç için park yeri ayarlamalıdır. Araç geldiğinde, araç personeli, mekanı kontrol etmiş olması gereken şube güvenlik görevlisinden ‘’Temiz’’ onayı ya da işareti almadan araçtan inmemelidir.
Araç yanaştığında. Şube güvenlik görevlisi dışarıda bekler durumda değil ise, nakil personelleri kapıyı açmadan beklemeli ve şube görevlisini geldiklerine dair bilgilendirmelidir. Temiz onayı alınmadan nakil gerçekleştirilmemelidir.
Araç yanaştığı ve henüz kapılarının açılmadığı anlarda, araç içi balistik dayanıklılık nedeni ile güvenli bir ortamdır ve CIT personelleri, kendi çalışma prosedürleri gereği, araçtan çıkmayacak, çıkıp çatışmaya çalışmayacak ve mümkünse hareket edip oradan uzaklaşacaklardır.
Aracın henüz kapılarının açılmadığı ve personellerin güvende olduğu anda, şube güvenlik görevlisi de gereksiz tepkiler vermemeli, saldırganlara silahlı müdahale etmemeli, kendisini diğer güvenli bölge olan şube içinde tutmalı ve kapıyı kilitlemelidir.